Geschiedenis van de voetbalschoen

Voetbalschoenen

Schoenen

Voetbalschoenen bestaan er in alle soorten en maten. Maar waar komt de voetbalschoen eigenlijk vandaan? In dit artikel wordt gekeken naar de oorsprong en de ontwikkeling van de voetbalschoen.

Eerste voetbalschoenen

Het is natuurlijk onmogelijk om een precies jaartal te noemen waarin de voetbalschoen ontstaan is. Meestal gaat de ontwikkeling van dergelijke zaken geleidelijk. We kunnen wel kijken naar de oudst bekende verwijzing naar voetbalschoenen. De oudste verwijzing is te vinden in een brief uit 1526. In deze brief vraagt niemand minder dan de toenmalige Engelse koning (Henry VIII) zijn schoenmaker om voetbalschoenen voor hem te maken. Dat deze koning speciaal voetbalschoenen heeft laten maken is best verrassend want Koning Henry VIII is namelijk één van de heersers die geprobeerd hebben het spel te laten verbieden.

Ontwikkeling

1800

Rond 1800 is voetbal nog altijd een erg populaire sport. Vaak hadden bedrijven en dorpen eigen voetbalteams die het tegen elkaar opnamen. Vaak werd er tijdens de wedstrijden door de voeballers werkschoenen gedragen, een soort vroege variant van noppen waren schroeven die door de zool heen waren gedraaid. Vanaf 1863 moeten voetbalschoenen aan bepaalde regels voldoen. Het gebruik van scherpe noppen of spijkers werd verboden, net als bijvoorbeeld het schoppen boven de knie.

1900

Vanaf ongeveer 1900 tot 1940 is de ontwikkeling van de voetbalschoen erg snel gegaan. Voetbal als sport werd steeds moderner en uitgebreider. Tot het einde van de 2e wereldoorlog waren voetbalschoenen vaak zwart van kleur en gemaakt van leer. De gebroeders Dassler maakten rond 1925 echter al voetbalschoenen met verwisselbare noppen. Hierdoor was het mogelijk de voetbalschoenen aan te passen aan verschillende weersomstandigheden, dit leverde Duitsland een groot voordeel op tijdens het WK in 1954. De gebroeders Dassler raakten met elkaar in conflict en gingen ieder hun eigen weg. Adolf Dassler startte het bedrijf Adidas en Rudolf Dassler startte het bedrijf Puma.

Op de Engelse Wikipediapagina over voetbalschoenen vindt u een hele uitgebreide omschrijving van de geschiedenis van de voetbalschoen.