Luc Nilis

Luc Nilis is een Belgisch voetbaltrainer en voormalig voetballer. Nilis was een tweevoetige spits die bekend stond om zijn traptechniek. Nilis was een stijlrijke aanvaller en behoorde ook vaak tot de uitblinkers bij RSV Anderlecht en bij PSV. In België heeft Nilis nooit de Belgische Gouden Schoen gewonnen of erkenning gekregen van zijn uitstekende techniek.

Pas toen Nilis bij PSV ging spelen ontving hij de Nederlandse Gouden Schoen en werd hij twee maal topschutter. In 2000 verruilde Nilis PSV voor het Engelse Aston Villa waar hij vroegtijdig een einde achter zijn loopbaan als speler moest zetten. Een beenbreuk maakte al gauw een einde aan de carrière van Luc Nilis, dit gebeurde tijdens zijn derde (!) wedstrijd toen hij botste met  de doelman van Ipswich Town.

Loopbaan bij PSV

Luc NilisAad de Mos mocht de ploeg van PSV in 1994 aansturen. Aad wilde maar al te graag dat Nilis de ploeg kwam versterken. Aad liet Carl Huybrechts een videotape maken met de beste momenten van Nilis en legde dit voor aan het bestuur van PSV. Uiteindelijk werd het bestuur overgehaald en betaalde 100 miljoen Belgische franken voor de Belg aan RSV Anderlecht. Datzelfde jaar haalde PSV ook Ronaldo naar Eindhoven toe, twee top aankopen dus!

PSV greep in 1995 net naast de landstitel, maar het spitsenduo Ronaldo-Nilis maakte wel een indruk. Nadat Ronaldo de carrière beëindigt had, noemde hij Nilis de aanvaller waar hij het liefste mee samen speelde. Nadat Ajax de Champions League won dat jaar, werd opmerkelijk Nilis toch als beste speler uitgeroepen. Hij kreeg dat seizoen de Nederlandse Gouden Schoen.

Onder leiding van Dick Advocaat won PSV de beker een jaar later. Nilis werd ook topschutter dat jaar. Ook kwam in 1996 een andere Belg de ploeg versterken, samen met Marc Degryse werden ze kampioen van Nederland in 1997. Nilis werd dat jaar wederom weer topschutter in de Eredivisie. In de twee seizoenen daarna werd PSV geen kampioen, maar Nilis bleef een gevaarlijke spits. Hij vormde samen met Ruud van Nistelrooy een gevaarlijk spitsenduo.