PSV Stadion

Op deze pagina leest u meer over het stadion van PSV. Het stadion van PSV, ook wel Philips Stadion, is gebouwd op grond van de gemeente maar het gebouw is eigendom van de club.

Ligging

Het Philips Stadion is gelegen aan de Frederiklaan in het Philipsdorp. Dit is te vinden in het stadsdeel Strijp, en ligt vlakbij het centrum van Eindhoven. De wijk Philipsdorp is oorspronkelijk gebouwd voor medewerkers van Philips.

Eerste jaren

Stadion 1In de eerste jaren was er nog geen sprake van een voetbalstadion maar lag er op de huidige locatie een sportcomplex waar naast voetbal ook diverse vormen van atletiek beoefend werden. In 1916 wordt de eerste (overdekte) houten tribune geplaatst die plek biedt aan 900 personen en wordt er een clubhuis geopend. Vanaf dit moment vormt het sportcomplex het centrum van het sociale leven in Strijp. In 1933 wordt er een nieuwe hoofdtribune van steen en beton met een capaciteit van 9.000 zitplaatsen geopend.

 

Tijdens en na de tweede wereld oorlog

Stadion 3Tijdens de oorlog wordt het stadion gebruikt door de bezetter en raakt het uiteindelijk beschadigd bij een bombardement. Na de oorlog wordt het stadion gerepareerd en worden er staantribunes toegevoegd. De capaciteit van het stadion wordt daarmee uitgebreid tot 17.500. Na meerdere uitbreidingen en verbouwingen is in 1977 de hoofdtribune opgeleverd.

 

 

stadion 4Eind jaren 80 was er alweer een verbouwing nodig vanwege betonrot in het dak. Er is toen ook gestart met de bouw van een tweede ring en het aanleggen van zogenaamde skyboxen. In 2002 werden de Zuiderhoeken gebouwd.

 

 

Huidige situatie

Stadion 5Het huidige Philipsstadion biedt plaats aan 36.500 man publiek. Er wordt op dit moment gekeken naar mogelijkheden om in de toekomst te beschikken over een stadion met een capaciteit van 50.000 toeschouwers. Onderzocht wordt of dit het beste kan worden bereikt door middel van nieuwbouw of door een uitbreiding van het huidige stadion.