Wat gaat er na het kampioenschap gebeuren met PSV?

Zondag werd PSV gekroond tot kampioen van de Nederlandse Eredivisie. Het was een geweldig en ietwat onverwacht succes voor de club uit Eindhoven. Maar wat kunnen we volgens de website programmaeredivisie.nl in het nieuwe seizoen van PSV verwachten?

Wat is bijvoorbeeld het plan van Luuk de Jong? Al twee seizoenen na elkaar kegelt de aanvaller zowel met het hoofd als met de voeten de ballen tegen de touwen. Vincent Janssen van AZ werd weliswaar topscorer van deze jaargang, maar over de vorige twee seizoenen gemeten, komt niemand in de buurt van De Jong. Hij was in 2015 – 2016 goed voor 26 treffers en acht assists. En zijn loopvermogen, werklust en inspirerende invloed mogen er ook zijn.

De broer van Siem is 25 jaar. Een mooie leeftijd om het weer te proberen in het buitenland, na een eerdere, niet al te succesvolle periode in Duitsland. Inmiddels heeft hij er in 89 officiële duels voor PSV 58 gemaakt. Wil en durft hij het weer elders te proberen, met de donkere dagen bij Borussia Mönchengladbach en Newcastle United nog in het achterhoofd? “Ik besef dat ik het hier goed heb, lig nog tot medio 2019 vast, maar ben ook een sportman die het hoogste wil bereiken”, laat hij weten. Maar er zal wel een heel aantrekkelijk bod moeten komen, want: “Ik ben hier helemaal op mijn plek.”

Het behoud van De Jong lijkt dus een haalbare kaart. Waarschijnlijker is het dat Jetro Willems en Luciano Narsingh vertrekken. Hun verbintenis loopt tot de zomer van 2017. Als ze niet bij willen tekenen, is het verstandig om ze nu te verpatsen en niet te wachten tot ze gratis opgepikt kunnen worden. Adam Maher ligt vast tot medio 2018, maar een tekort aan speeltijd maakt de middenvelder happig op een andere werkgever.

Technisch directeur Marcel Brand maakte bekend dat er al een bod op tafel ligt voor verdediger Jeffrey Bruma. “Hij heeft gelukkig pas geleden bijgetekend. Maar transferperiode moet nog beginnen en duurt vervolgens nog lang”, zegt Brand. Algemeen directeur Toon Gerbrands wil rustig afwachten hoe de zomerse transferperiode verloopt. Pas dan wordt besloten, wat met het geld wordt gedaan, dat binnenstroomt door deelname aan de Champions League. “De verbouwing van trainingscomplex de Herdgang komt eraan en ook in het stadion willen we het een en ander doen”, memoreert Gerbrands. “Het is dus niet zo dat we ineens de selectie extra gaan versterken.”